Dışarıdan alınan hava kütlelerinin farklı koşullandırmalar sonucunda ortama gerekli bir biçimde aktarılmasını sağlayan cihazlara klima santrali denir. Sıcaklık ve nem oranlarına bağlı olarak birçok farklı modelde klima santralleri mevcuttur. Klima santrallerinin hepsi aynı tarzda çalışır fakat her klima santralinin gövdesi birbirinden farklıdır. Klima santrali teknik servis kullanım amaçlarına göre de farklılık gösterebilmektedir.
Klima Santralleri Nasıl Çalışır?
Klima santrallerinde havalandırılacak olan alan havayı kendi içine alır ve dışarıya taze havayı bırakır. Soğuyan sular, santraller içinde geçişi sağlarken aynı zamanda havayı da soğutur. Klima santrallerini hangi amaçla kullanacaksanız o amaca uygun seçmelisiniz. Klima santrallerini açık alanda kullanacaksanız dış yüzeylerine özel üretim olan malzemelerden kullanarak sağlamlaştırabilirsiniz. Çalışma prensiplerinde klima sistemi hangi amaç doğrultusunda kullanılacaksa ona uygun olarak cihaza takviye yapılmalıdır.
Klima Santrallerinin Çeşitleri Nelerdir?
Klima santralleri kullanım amacı ve kullanım alanlarına göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Klima Santrali Teknik Servis kapsamında bunlar:
- Karışım havalı klima santralleri: Egzoz havasını kullanıcının istediği miktar doğrultusunda taze havayla karıştırabilir.
- Taze havalı santral sistemi: Atmosferden alınan hava etrafa aktarılır.
- Isı geri kazanımlı klima santralleri: Taze hava ve egzoz havası birbirine karıştırılmadan ısı geri kazanım hücresinde bulunan enerjileri birbirine aktarır.
- Hijyenik klima santrali: Hijyenik ortamların havalandırılmasını sağlar.
- Endüstriyel amaçlı klima santralleri: İmalat sektörü için üretilen eşyalar için uygun hava koşulu sağlar.
- Konfor amaçlı klima santralleri: Yaşam alanlarına göre havayı düzenler.
Klima Santralleri Nerelerde Kullanılır?
- İş merkezlerinde
- Fabrikalarda
- Konutlarda
- Sinemalarda
- Hastanelerde
- Alışveriş merkezlerinde
- Tiyatrolarda kullanılmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus karışım havalı klima santrali kullanacak iseniz bu klimaları, hastanelerde, ilaç fabrikalarında, mutfaklarda ve egzoz havasının bulunabileceği yerlerde kullanamazsınız. Çünkü egzoz havası zehirlidir ve bu durum sizin sağlığınıza zarar verir.Klima Santrali Teknik Servis yardımı alarak düzenli bakım yaptırabilirsiniz.
Klima Santrallerinin Ekipmanları Nedir?
Bir klima santrali, Klima Santrali Teknik Servis kapsamında bulunan havanın temizlenmesi, ısıtılıp-soğutulması, hareketlendirilmesi, nemlendirilmesi ve bu nemin kurutulması için birçok üniteden oluşmaktadır. Havanın klima santrali içinde izlediği yolda karşısına çıkan elemanlar var. Bu elemanlar ise şunlardır:
- Karışım odası
- Toz filtresi
- Ön ısıtıcı
- Soğutucu
- Nemlendirici
- Damla tutucu
- Son ısıtıcı
- Fanlar
Klima Santrallerinde Otomasyon Nedir?
Klima Santrali Teknik Servis otomasyonun amacı cihazdaki giderleri minimum seviyede tutarak konfor alanını en üst düzeye çıkartmaktır. En çok klasik otomasyon kullanılmaktadır. Bu otomasyon sistemi, birkaç klima santralinin içine kontrol ünitesi yükleyerek bu programlara göre kontrollerini sağlamaktır. Bu durumun avantajları,bakım gerektirmemesi, maliyetinin düşük olması ve sınırlı senaryo sistemlerinde ideal olmasıyken; dezavantajları, senaryoların sabit olması, yapılabilecekler giriş ve çıkışlarla sınırlıdır, müdahale yapmak istenirse tekrardan programlamak gerekir. Uzaktan izlenemez. Giriş ve çıkış noktalarının genellemesinin olmamasıdır.
Klima Santrallerinin Kontrolünde Alınacak Önlemler Nelerdir?
Klima santrallerinde bakım aşamasına geçmeden önce emniyet ve can güvenliğinin sağlanması gerekir. Bakımı yapacak kişinin mutlaka teknik servis eleman olması ve bu ürünler hakkında teknik eğitim almış olması gerekir. Bilgisiz kişilerin yapacağı müdahaleler size yüksek maliyetli zararlara yol açabilir. İlk olarak ana panolardaki elektrik kesilir. Tamir bakım şalteri var ise cihazın içi açılmadan mutlaka kapatılmalıdır. Acil stop butonunu amacı için kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki acil stop butonu ve bakım şalteri tamamen farklı amaçlarda kullanılmaktadır.
Klima Santrallerinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Klima santrali teknik servisleri cihazların bakımı için gerekli eğitimi almış olmalıdır. Klima santrallerinin bakımı:
- Hava filtreleri temizlenmelidir.
- Serpantin yüzeyleri kirliyse su ile temizlenir.
- Drenaj sifonunun kontrolü sağlanmalıdır.
- Su bağlantı noktaları kontrol edilmeli su kaçağı varsa müdahalesi yapılmalıdır.
- Kasnak ve kayışların ayarlarına bakılmalıdır.
- Fan ve motor ayarları kontrol edilmelidir.
- Kayışlarda oluşabilecek gevşemelere müdahale edilmeli ve düzeltilmelidir.
- Susturucu kulislerinin görsel olarak kontrolü sağlanmalıdır.
Klima Santrallerinde Uygulanan Testler Nelerdir?
Klima Santrali Teknik Servis Parça Testleri: İlk başta klima santralinin fanı boşta çalıştırılıp rulman sesi ve balanslar kontrol edilir. Fan kanatları kontrol edilmelidir. Santralin dışında bulunan ekipman ve aksesuarlarda kırılma varsa değiştirilmelidir.
Klima Santrali Teknik Servis Bakım Testleri: Metal kısımlarda paslanma varsa temizlenir. Akım değerleri ölçülür. Besleme voltajı kontrol edilir.
Klima Santrali Teknik Servis Elektrik Bakımı: Hava kaçağı tespiti yapılır. Contalama sistemi gözden geçirilir. Kablo bağlantılarına bakılır.